SON DAKİKA

Dünya

İtalyan hükümeti oy kullanma yaşını 16'ya indirmeyi planlıyor: Seçmen sayısı 1 milyon artacak

İtalya'da yeni kurulan koalisyon hükümeti, gençleri siyaseti dahil etmek için çalışmalara başladı. Demokratik Parti ile 5 Yıldız Hareketi'nin oluşturduğu koalisyon seçme yaşını 16'ya indirmeyi planlıyor. Uzmanlara göre bunun sonucunda seçmen sayısı 1 milyon artacak.

2 Ekim 2019 15:34
İtalyan hükümeti oy kullanma yaşını 16'ya indirmeyi planlıyor: Seçmen sayısı 1 milyon artacak

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile Dışişleri Bakanı ve 5 Yıldız Hareketi'nin lideri Luigi Di Maio, genel seçimlerde oy kullanma yaşının 16'ya indirilmesini değerlendirdiklerini açıkladı

Bazı ülkelerde hali hazırda bu uygulamanın bulunduğunu belirten Conte, hükümetin henüz konuyu görüşmediğini fakat bunu yapabileceklerini belirterek teklifi geri çevirmeyeceğini duyurdu. .

"İtalyan gençlerinin 'zor beğenen', 'şımarık' ve 'Gretini' (16 yaşındaki iklim aktivisti Greta'yı destekleyen gençler için kullanılan terim) olarak nitelendirildiğini belirten Di Maio, "Eğer 16 yaşındaki bir birey çalışıp vergi ödeyebiliyorsa oy da kullanabilmeli" diyerek uygulamanın arkasında olduğuna işaret etti. 

İTALYA, BU KULVARDA AB'DEKİ İKİNCİ ÜLKE OLACAK

İtalya'da oy kullanabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Parlamento'nun üst kanadını seçmek için ise 25 yaşında olma şartı bulunuyor. Yapılacak değişiklikle İtalya Avrupa Birliği'nde Avusturya'nın ardından seçme yaşını 16'ya düşüren ikinci ülke olacak. Uzmanlara göre sandığa gidecek seçmen sayısı bir milyon kişi artacak.

Avrupa Birliği üyesi Almanya ve İskoçya'da bölgesel seçimlerde 16 yaşına girmiş gençler oy kullanabiliyor. Fakat genel seçimler için yaş sınırı hala 18'de bulunuyor.

Macaristan'da ise 16 yaşındaki bir genç evli olması şartıyla genel seçimlerde oy kullanabiliyor. Bekar bir gencinse sandığa gidebilmesi için 18 yaşını beklemesi gerekiyor.

Yorumlar

  • Yazılan haber yorumları hiçbir şekilde haberclick.com'un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Web Tasarım